Friday, June 8, 2018

Reede, 8. juuni. Tom Prices sadas mitu päeva vihma

Viimased kaks päeva oleme saanud puhata! On pidevalt vähem või rohkem vihma sadanud ja sellepärast ei ole me tööd teha jälle saanud. Päris mõnus puhkus oli! Täna aga jälle tööle.

Eile ronisime siinkandis kõrgeima mäe otsa. Ülesminekuks on märgitud rada,mille läbimine võttis umbes tunnikese. Rada oli kohati üsna järsk ja väsitav, aga kokkuvõttes vaeva väärt!

Rauamaagiotsijad panid kuuekümnendatel sellele 1128 meetri kõrgusele mäele nimeks Mt Nameless. Minu meelest eriti lugupidamatu panna mingile kohale nimeks Nimetu, kui samal kohal on juba olemas täiesti suurepärane ja sisutihe aborigeenikeelne nimi - Jarndunmunhna. See tähendab aborigeeni keeles "kaljuwallabite koht". Ja tõsi, mäe otsas turnides nägin oma esimesi wallabisid põõsaste vahel hüplemas!! 2007. aastal ennistati mäele ametliku topeltnimena Namelessi kõrval ka Jarndunmunha. 

Mäe otsast oli vaade ühelt poolt Tom Price linnale ja teiselt poole Rio Tinto hiigelsuurele rauamaagikaevandusele. Terve siinne linn elab kaevanduse pealt ning kaevanduse töötajate jaoks ta mõnikümmend aastat tagasi asutatigi. 



Paremal pool pruunikam ala on rauamaagikaevandus. Pruun tee moodi jutt, mis tuleb paremal pool ülevalt alla ja siis pöörab vasakule, on raudtee, millel seisab rauamaaki täis laaditud rong (kogu selle tumedama juti pikkuses ja läheb tagapool veel edasi ka).

Mäest üles ronides avanes selline vaade kahe tipu vahelt tasandikule. Ilm oli pilves ja vahepeal tibutas vihma, sellepärast on kauguses kõik veidi udu sees.

Kaevandusest tuleb päevas välja mitu maagikoormaga rongi, igaühes umbes 200 vagunit. Rongid sõidavad Port Headlandi sadamasse, kus maak laaditakse laevadele ja viiakse Hiina töötlemisele. Rio Tinto (suur kaevanduskorporatsioon) teeb siinkandis ka pidevalt uusi proovikaevamisi, et leida milliseid teisi mägesid võiks veel "Hiina saata". Millegipärast austraallased kohapeal maagist rauda ei töötle, kõik saadatakse Hiina. 




No comments:

Post a Comment