Friday, June 29, 2018

Jaanipäeva tähistamine 5 tundi varem kui kõik teised (selline on meie ajavahe Eestiga)

Suvist pööripäeva, kui eestlaste suurimat grillipidu ei saa isegi teisel pool maakera niisama mööda lasta. Pidasime seda mõnusalt eesti moodi :)

Jaanipäeva eel, 21. juunil saabusime kaevanduslinna Newman. Reede, 22. juuni oli vaba päev, kus olime linnas ja käisime toidupoes. Kevin parandas nipetnäpet erinevate masinate kallal ja me enamjaolt tsillisime niisama.

Newmanis elavad eesti tüdruk Marju ja tema elukaaslane Simon. Marju töötas 6 aastat tagasi Kevini juures niitmisel, nagu meiegi, ja nad on siiani head sõbrad. Reede õhtul sõime nendega koos õhtust ja lobisesime, oli tore.

Laupäeval läksime kuuekesi linnast välja, et kuskil looduses lõkke ja grilliga jaanipäeva tähistada. Kevin ja Marju muretsesid hunniku söögipoolist ning käisime ettenägelikult ka alkopoes ja võtsime hunniku õlut 😊

Sõitsime linnast välja mõnikümmend kilomeetrit ja leidsime sobiliku platsi. Peale laagri üles löömist sõitsime veel mõned kilomeetrid edasi, aborigeenide kaljujooniseid vaatama.

Suurte kividega ümbritsetud jõeoru seintele oli toksitud kängurusid, inimesi (natuke nagu kummituste moodi inimesed...?), miskiseid sisalikke või muid selliseid loomi, kontsentrilisi ringe ja veel kujutisi, millest sotti ei saanudki.

Oli ka üks selgelt välja joonistatud koer. Tähniline koer. Dingol tähne ei ole, nii et mis loom see on? Arvasime, et äkki Tasmanian devil või mingi muu koerlasloom.... aga kindel ei ole.

Erm... mingi asi? Ja jalajäljed nii nunnult maas.

 Inimene?

 Vasakul sisalik või ussike ja paremal triibuline inimene..?

 Vaade sisaliku ja inimesega kivile kaugemalt. Üleval vasakul teine, lamav inimene, mida siin pildil väga näha ei ole, sest puude varjud on peal..

 Tähniline dingo/muu koer?

Lamav mees...

Selle tundis lihtsasti ära - känguru!


Tagasi laagriplatsil, tegime lõkke (siin on looduses palju-palju mõnusat korralikult kuivanud puid, nii et lõkkemateriali oli kerge koguda) ja Kevin, Simon ja Marju valmistasid korraliku pidusöögi. Marjul oli päris palju Eestist saadetud head kraami – pisikesed Vana Tallinna pudelid, rukkileiva krõpsud, musta küüslauku jne. Lisaks saab siinsetest poodidest heeringat, rollmopsi ja pasteeti, mis tal ka kõik kaasas oli.

Kui laagriplatsile saabusime, siis Marju ja Simoni autost üürgas välja Smilers, järgmisena tuli Balti keti lugu ja siis veel Terminaator. See tekitas täiesti õige tunde, et peaaegu nagu olekski jaaniks kodus! Ja noh, siis heeringaga rukkileivakrõpsud ka.... Peaaegu nagu päris!

Grillisime, istusime lõkke ääres, jõime õlut ja rääkisime juttu. Väga lõbus oli. Ja jällegi, jaanid peaaegu nagu kodus, ainuke vahe, et kell kuus õhtul oli juba suht pime. Kuid lõke oli mõnus ja soe ning tore.



Retseptiideid!
Paar grilli-ideed meie jaanipäevast, mida võiks hiljemgi proovida:

  • Marineerisime sampinjonid sibula, sojakastme, äädika ja oliiviõli sees & grillisime sinihallitus- ja tavalisu juustu seguga täidetuna. Marinaad andis neile eriti mõnusa maitsenüansi.

  • Tofu küüslaugu, sojakastme ja õli marinaadis.

  • Küpsetatud banaane sulašokolaadiga (Kevini ja Marju tehtud maiuspala) – lõika banaani koorele pikuti lõhe ja topi šokolaadi sisse. Prae banaani koos koorega, peaks tegema niikaua kuni banaan on küpse ja šokolaad sulanud. Suussulav!



No comments:

Post a Comment