Monday, July 23, 2018

Great Northern Highway ja selle Auski - Port Hedland lõigu eripärad

(Tegelikult kirjutasin selle posti kokku paar päeva tagasi, aga nüüd alles jõuan viimistleda ja üles panna).

On reede, 20. juuli ning täna lõpetasime niitmise Great Northern Highway nimelise tee Auski ja Port Hedlandi vahelisel lõigul. Tahan rääkida siinsest natuke erilisest liiklusest.

Tavalist sõiduautot näeb heal juhul päevas kord või kaks. Tundub, et nii labase asjaga, nagu tavaauto, siiakanti asja ei ole. Liiklus on aga tihe ja koosneb maaki ja muud vedavatest maanteerongidest, kaevandustöötajate väikestest kastikatest ja maasturitest matkaelamutega.

Veokeid on palju, sest sellele lõigule jääb mitmeid väikeseid (suhteliselt väikeseid, eksole) kaevandusi, millel ei ole oma raudteed sadamasse. Seal veetakse maaki Port Hedlandi "maanteerongide" ehk ülipikkade rekkatega. Igal rekkal on 4 suurt või 7 väiksemat järelkäru, millesse mahub sama palju maaki, kui ühte rongivagunisse.

Veokite kogupikkus on 60 meetrit ja kabiinid on nii kõrged, et sinna sisse ronimiseks läheb kindlasti vaja korralikku redelit!

Välja näevad nad sellised:


Raske oli ühte autorongi pildile saada, sest nad on nii pikad ja lasevad 100 km tunnis, nii et ikka kas ei mahtunud kõik haagised korraga ära või oli rong juba pildistamise hetkeks möödas. Seega tegin mitmest pildist animatsiooni.
Müra ja tuul, mida need elukad tekitavad, on korralikud. Aga ma olen nendega juba nii harjunud, et kui läheb mööda 1 treileriga rekka, oleks nagu midagi puudu...

Kaevurid sõidavad kõik selliste autodega:



Neil peavad olema alati:
 - Väike punane pika varrega lipuke katusel, et kaevanduse territooriumis suured kopad ja kallurautod pisikest vastikat üldse näeksid
 - helkurtaustaga eraldusnumber küljel, et oleks jälle kaevanduses teada, kellega tegu
 - kollane vilkur katusel, mida nad ka ilmselt töö käidus kasutavad.


Ning viimasena, kohalikud turistid ei lahku kodust ilma vagunelamuta:


Kes siis hotellis elab või rahvuspargis telgib - ikka peab oma maja kaasas olema! Neid on nii pisikesi kui ka ülisuuri. Mõned on eriliselt kõrgete ratastega ning mõeldud offroadimiseks, et ka keerulisematesse kohtadesse oma majakesega pääseks.



No comments:

Post a Comment