Saturday, September 29, 2018

Monkey Mia delfiinid Kiya, Puck, Piccolo ja Surprise 20. - 24. septembril

Monkey Mia delfiinivabatahtlike kõige tähtsam ja põnevam töö on osaleda turistidele mõeldud delfiinielamuses kalaämbri hoidja ja vabatahtlike valijana. 

Iga päev tuleb 4-5 kohalikku delfiini randa, kus pargivahid viivad läbi täpselt kontrollitud kalasöötmiselamust. Iga delfiin saab paar kala (mitte üle 500 grammi kokku), iga kala saab anda keegi rahva seast ja nii kolm korda hommiku jooksul.

Pealtvaatajaid on tavaliselt 100-200 ning tõenäosus osutuda valituks, kes delfiinile kala saab ulatada, on üsna väike. Mina vabatahtlikuna sain iga päev kolm korda põlvesügavuses vees delfiini kõrval seista ja kalaulatajaid valida. Delfiinid ujusid kohe täitsa minu kõrvale ja hõõrusid kala oodates ennast vastu jalasääri :) :)

Nad teavad oma hommikust söötmisrutiini superhästi ja reageerivad koheselt kokkulepitud märguannetele. Näiteks kui kõik kalad olid selleks korraks otsas, kallasime ämbrist sortsu vett välja – delfiinid said sellest kohe aru, pöörasid otsa ringi ja ujusid merele.

Delfinide juures oli ka pelikan Rogue, kes mõnikord üritas delfiinide kala endale varastada. Siis pidime mitmekesi tegutsema, et teda eemale peibutada ja delfiinile kiiresti tema kala kätte anda, enne kui lind jaole saab.



Mida oleksin rohkem lootnud vabatahtlikuajast, on rohkem infot pargitöötajatelt delfiinide kohta. Et nad räägiksid oma kogemustest, juhtumistest ja niisama delfiinidest. Pargitöötajatel oli kogu aeg toimetamist ja väga ei kiputud lobisema. 
Samuti oleksin väga hea meelega kohtunud seal uurimistööd tegevate teadlastega. Näiteks töötab Shark Bays Janet Mann, kes on uurinud mereimetajate psühholoogiat, suhtlemismeetodeid ja tööriistakasutust. Oleks olnud ääretult põnev tema või tema kolleegidega tutvuda ja ehk oleks õnnestunud veidi mereloomatarkusi kuulda.

Imelise elamuse sain ka kajakiga sõitmas käies, kui kolm delfiini minu läheduses kala püüdsid...

Üldse oli kajakiga superilus aerutada peegelsileda mere peal.



Majake vee peal on pärlikarbi kasvandus.

No comments:

Post a Comment