Sunday, September 9, 2018

Meie igas päevas "igavad" asjad

Pannawonica, 4. september.
Täna klõpsisin töö ajal ootepausil mõned pildid asjadest, mida me iga päev tee ääres näeme. Seega meie jaoks on need ääretult igavad ja igapäevased. Kirjutan teile ka nendest, sest vahel mulle meeldib teiste puhul lugeda ja pilte näha kõige tavalisematest, veidi trafaretsetest asjadest. Need annavad hästi aimu argielu ja tegeliku olu kohta.

Niisiis - mida me iga päev näeme.

Teesildid - veidrate, luuleliste, aborigeensete ja mõnikord naiivsete inglispäraste kohanimedega. Viidatud koht on tõenäoliselt pisike ja tähtsusetu - suuri ja tähtsaid linnu siin outbackis nagu polegi...

Spinifex.
Spinifex spinifex spinifex spinifex
Igal pool on spinifex
Torgib, kui vastu minna ja mõnikord on põõsad nii suured ja tihedalt koos, et mööda ei saa. Trimmer teda ei võta ja lehmad ei söö. Ainukesed, kes söövad, on vist termiidid (keda on siin ka palju). Pildil olev isend on spinifexi kohta väikesevõitu.


 SLK postStraight Line Kilometre ehk kilomeetripost. Mõõdab kaugust mingist punktist mööda tee keskjoont. See siin mõõdab Perthist näiteks. Nende järgi saab arvutada, kui palju päevas tööd teeme. Mõnel teel (suurematel) on nad iga kahe km tagant, mõnikord nelja kilomeetri tagant.

Mulla-mulla - lillade tupsuõitega taim. Pigem taimeperekonna nimi, mulla-mullasid on sentimeetrisuuruste tupsudega madalatest isenditest viie sentimeetriste tupsudega vöökõrguste volaskiteni välja. Nimi on üle võetud aborigeenide käest. Sõna kordamine aborigeeni keeltes tähendab mitmust - ilmselt on sel taimel selline nimi, sest neid on palju. Eriti teede ääres kruusal.

Udumuru - õhuke ja madal rohi, mis kasvab tee ääres tavaliselt siis, kui midagi muud  ei kasva.  Täiesti ebateaduslik eestikeelne nimetus. Meie Tennoga peame postidest mööda sõites hindama, kas udumuru on piisavalt kõrge ja tihe, et tasub peatuda & trimmerdada või võib edasi sõita.

Kalvert e. culvert e. teetruup - tee alla vee jaoks tehtud läbikäigutoru. Väiksemad poolemeetrise läbimõõduga, kõige suurematel on kolm-neli toru, mis on piisavalt suured selleks, et inimene saaks läbi jalutada.

Lisaks on teetöölise igapäevas mulgapuud, eukalüptid, lõõskav päike, sõbralikud või ükskõiksed autojuhid, kuuliaukudega liiklusmärgid ja palju palju muid asju. Igapäevased ja mõnikord ka põnevad.

No comments:

Post a Comment